Hoe kan je in videobewerkingsapp of -software filmpjes aan elkaar plakken? (2024)

Filmpjes aan elkaar plakken is vaak eenvoudig

Je doet dit meestal na eerst verschillende losse video'sgeïmporteerd te hebben in je app of softwareprogramma voorvideobewerking. Die losse video's kan je vervolgens op een tijdlijn(de opbouw van je uiteindelijke eindvideo) achter elkaar zetten. Erzijn meerdere middelen beschikbaar om losse filmpjes aan elkaar teplakken, bijvoorbeeld met overgangen of met gemeenschappelijkethema's. Vaak wijzen deze middelen zichzelf uit als je eenmaal aanhet proberen bent.

Kies je voor een videobewerkingsapp?

Beide middelen hebben zo hun specifieke voordelen en nadelen.Wat is voordelig aan een app voor videobewerking?

1. Je hebt de mechanismen vaak na enkele minuten al onder deknie

2. Je leert al doende

3. Je bewerkt je video's en foto's rechtstreeks vanaf jesmartphone: dit kan altijd en bijna overal

4. Je bent vaak binnen enkele minuten klaar

5. Delen via sociale media is heel eenvoudig

6. Je hebt vaak toegang tot rechtenvrije muziek om onder jevideo te zetten

Of kies je voor videobewerkingssoftware?

Wat zijn dan de voordelen van software voor videobewerking, invergelijking met apps?

1. Computersoftware heeft maak meer én professionelerebewerkingsopties

2. Computerschermen zijn overzichtelijker dan schermen vansmartphones

3. Software leidt in het algemeen tot hogere kwaliteitvideo's

Pro Motion Film heeft een e-book geschreven waarin we preciesuitleggen hoe je stap voor stap goede filmpjes kunt monteren aan dehand van Adobe Premiere Elements. De praktische tips en oefeningenzijn ook toepasbaar voor andere videobewerkingssoftware. Downloadhet e-book en wordt beter en sneller in het bewerken vanfilmpjes!

Clips groeperen met Adobe Premiere Rush

AdobePremiere Rush is toegankelijk op Mac, Windows, Android en iOS:via een hele hoop apparaten dus. In de tijdlijn van zowelProfessionele als Snelle weergavekan je losse clips samenvoegen, of te wel groeperen, zodat je zeook gezamenlijk kunt kopiëren, verplaatsen of verwijderen.

Met behulp van de optie Clip > Groeperen kanje clips heel gemakkelijk samenvoegen. Je kunt er vervolgens altijdweer voor kiezen clips te de-groeperen met behulp van de optieClip > Degroeperen. Video- en audiotracks kanje ook weer koppelen. Gekoppelde clips worden onderstreept engekenmerkt met een V (Video) of A(Audio).

Het synchroniseren van gekoppelde clips via Premiere Rush

Video en audio worden afzonderlijk weergegeven, maar welautomatisch gekoppeld, waardoor ze altijd synchroon blijven indienje ze verplaatst op bijsnijdt.

Op deze manier wordt je het aan elkaar plakken van filmpjes eenstuk makkelijker gemaakt. Met behulp van voorkeursinstellingen kanje bovendien de juiste instellingen kiezen die voor jou hetprettigst werken.

Videofragmenten veranderen in KineMaster

Het programma KineMaster is beschikbaar voorAndroid en voor iPhone (vanaf iOS 12.4). Vooral bedrijven eninfluencers op sociale media kunnen er erg goed mee uit de voeten.Je voegt foto's en video toe door ze te selecteren voor hetvideoproject. Ze worden vervolgens automatisch op de tijdlijngeplaatst door het programma. Via het vuilnisbakicoon kan je heeleenvoudig clips op de tijdlijn verwijderen.

Je kunt swipen om de video op een ander punt af te spelen. Jeverandert de positie van een foto of videoclip door erop teklikken, vast te houden en hem te verslepen naar een ander punt opde tijdlijn. Dit kost gelukkig vrij weinig moeite.

Video's samenvoegen in Movavi Clips

MovaviClips is speciaal gemaakt voor gebruikers van Android. Je kuntvideo's samenvoegen in het programma aan de hand van eeninstallatiebestand. Volg de instructies en je kunt na een paarminuten beginnen. Kies voor Nieuw project en danop Bestanden toevoegen. De clips die jeselecteert, worden automatisch op de tijdlijn onderaan het vensterweergegeven. Je kunt een video ook vanuit de map naar de tijdbalkverplaatsen. Door losse video's te slepen, kan je ze vervolgensverplaatsen op de tijdlijn om de volgorde van de clips aan tepassen.

Video's samenvoegen in Quik

Een andere zeer populaire videobewerkingsapp is Quik.

Ook dit programma is erg simpel te gebruiken. Druk onderaan ophet beeld op het '+' teken. Je begint nu een nieuw project.Selecteer de losse fragmenten die je onderdeel wilt laten wordenvan je montage. Je kunt de volgorde instellen. Deze kan jenatuurlijk later nog eenvoudig aanpassen. Er wordt automatisch eenfilm aangemaakt. Je komt nu terecht in de werkomgeving, waar je definishing touch kunt leveren.

Filmpjes samenvoegen in iMovie

Wil je jouw filmpjes editen op je computer en werk je op eenMac? Dan is iMovie een goede keuze. Dit programmavind je standaard op je computer.

Je kunt in iMovie beeldmateriaal als foto's en video'stoevoegen. Materiaal uit de iCloud Drive is ook mogelijk. Voegmeerdere clips aan de tijdlijn toe. Tussen twee video's zal eenklein icoontje zichtbaar worden, waarmee je de overgang van het eneshot naar het andere kunt bepalen. Met behulp van anderemontageknoppen kan je bovendien dupliceren, splitsen ofverwijderen.

Video's samenvoegen in OpenShot

OpenShot is het voorde hand liggende alternatief voor het niet langer ondersteundeMovie Maker van Windows. OpenShot is werkzaam opWindows, iOS (hoger dan 10.9) en Linux. Om video's aan elkaar teplakken, hoef je ze alleen maar achter elkaar te zetten. Ze hoevenniet eens op hetzelfde spoor in de tijdlijn te staan, zolang je derode lijn maar in acht neemt. Je kunt met behulp van effecten enovergangen de losse video's op soepele wijze in elkaar over latenlopen.

Davinci Resolve gebruiken

Heb je jouw perfecte videobewekingsapp of programma nog steedsniet gevonden?

Nog een ander programma dat je een kans kunt geven is DavinciResolve. Het programma is beschikbaar op zowel Windows, Mac alsLinux. Je kunt er als professional, maar ook als onervarengebruiker prima mee uit de voeten. Bovendien gebruik je eenprogramma met onomstreden kwaliteit: professionals uit Hollywoodwerken er al jaren mee. Naast videobewerking heeft DavinciResolve één van de beste systemen voor het verwerken vanaudio.

Bewerken videoclips via DaVinci Resolve

Kies voor Create New Project. Voeg bestandentoe via de map Media en dan MediaStorage. Sleep de bestanden die je wilt gebruiken naar deMedia Pool, in de onderste helft van jebeeldscherm. De video's die je wilt bewerking sleep je naar detijdlijn met behulp van het tabblad Edit. Door meerdere clips aande tijdlijn toe te voegen, zet je in feite filmpjes achterelkaar.

Filmpjes aan elkaar plakken met Lightworks

Hiervoor moet je bij Montage zijn. In eenbewerkingsvenster kan je verschillende videoclips samenvoegen. Metbehulp van dit venster kan je een nieuwe scène samenstellen. Debewerking kan je apart opslaan in een venster.

Montage houdt in feite in dat je verschillende door jougecreëerde scenes samenvoegt in een nieuw venster. Om je montageoverzichtelijk te houden, zal je clips vaak ook willen inkorten oftrimmen. Dit doe je via het Trimvenster. Hiermeekan je aangeven wat het begin- en het eindpunt van de clip in jevideo moet zijn. Clips combineer je in een scène door ze samen tevoegen op een tijdlijn. Dit gaat simpel met je muis.

Kies je voor een professioneel programma?

Voor je overschakelt op een professioneel programma is hetbelangrijk dat je de koude kunstjes van videobewerking onder deknie hebt. Voor professionele programma's zal je moeten betalen,maar je krijgt er veel geavanceerde opties voor terug die gratisprogramma's je simpelweg niet zullen kunnen bieden. Wil jeprofessionals aan het werk zien met professionele programma's? Jekunt er natuurlijk ook voor kiezen je bedrijfsfilm te latenmaken.

Adobe Premiere Pro gebruiken

Het programma Adobe Premiere Pro werkt op Windows en Mac.

Je moet wel betalen om van het programma gebruik te maken, maarvoor dat geld krijg je ook kwaliteit terug. Adobe Premiere Prowordt namelijk ook door professionals in het vakgebied gebruikt.Dit programma van Adobe is zo gemaakt dat je het naadloos kuntcombineren met andere Adobe-programma's, zoals AfterEffects en Media Encoder.

Twijfel je nog? Geen paniek: je kunt gebruik maken van eengratis proefperiode van 7 dagen om te zien of hetprogramma bij je past en je stoutste dromen waarmaakt.

Het groeperen en de-groeperen van clips in Adobe PremierePro

Kijk bij Snelle weergave ofProfessionele weergave. In de tijdlijn kan jeclips samenvoegen (groeperen), met behulp van de knoppenClip > Groeperen. Indien beelden gegroepeerdzijn, kan je ze als één geheel verplaatsen, verwijderen ofkopiëren. Zowel het audio als de video van de clip wordt in hetgegroepeerde deel geïntegreerd. Clips de-groeperen gaat ook weerheel eenvoudig via de knoppen Clip >Degroeperen. Met behulp van de toets Alt kan je één clipin de groep apart selecteren. Meerdere clips in een groep selecteerje met Shift + Alt.

Knippen in het bewegend beeld

Knippen in bewegend beeld brengt altijd een zeker risico metzich mee: knip je niet te veel weg? Wordt de overgang in beeldenhierdoor onduidelijk? Toch is het maar zelden zo dat je een filmpjemaakt dat je voor de volledige speeltijd kunt gebruiken. Soms duurthet enkele tellen voor de actie écht begint. Of je filmtbijvoorbeeld door, nadat de actie al is afgelopen, omdat je hooptedat er nog meer kwam. In dergelijke gevallen kan het handig zijnhet begin en/of einde van de video wat in te korten. In de meesteprogramma's kan dit eenvoudig op de tijdlijn. Te grote uitdaging?Dan kan je er altijd een video editor inhuren om het voor jou te doen.

Zie ook hun uitleg over het aan elkaar plakken vanfilmpjes

Wil je meer weten over het aan elkaar plakken van filmpjes, ofhet maken van een filmpje met een app, kijk dan de volgendefilmpjes, via de links:

Editen zonder editing programma:

Het volledige stappenplan downloaden

Iets meer hulp nodig met het maken van je eigen films offilmpjes, aan de hand van videobewerkingssoftware? Downloadons e-book Perfecte video's monteren met praktische tips enoefeningen voor het bewerken van je eigen filmpjes.

Uitbesteden aan professionals

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je video méér moet zijn daneen hobbyproject. Bijvoorbeeld als het voor een hele bijzonderegelegenheid bestemd is. Denk aan een bruiloft, of eenmarketingvideo. In dit geval is het aan te raden een professionalin te schakelen. Bij Pro Motion Film hebben ze vele jaren ervaringmet alle film gerelateerde zaken: filmrolletjes worden alsspaghettislierten verorberd. De pupillen van de professionals zijnmeer vierkant dan rond. De kosten voor hetmaken van een professionele (bedrijfs)video hoeven niet hoog tezijn.

Over de auteur

Niels deGroot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo'sop zijn naam een ervaren specialist op het gebied vanvideoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijfPro Motion Film - een netwerk van bevlogen videoprofessionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hundoelgroep te bereiken, informeren en overtuigen metvideocontent.

Connect metNiels op LinkedIn ->

Hoe kan je in videobewerkingsapp of -software filmpjes aan elkaar plakken? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5906

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.